Sepsiszentgyörgyön szombat délutántól éjfélig három helyszínen tartották a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot, amelyen minden korcsoport meglelhette a maga tartalmas szórakozását, a szervezők egy napra összegyűjtötték a tehetséges helyi embereket. Csak néhány műsorszám a színes kínálatból: medvenézés a vadászati múzeumban, rockzenész újságírók, kórusok az elefánt előtt, origamihajtogatás, tündéri mesék.A program a Székely Nemzeti Múzeum kertjében indult, ahol Nagy Krisztina rendezvényszervező és Imre Szende kis rózsaszín mesekönyvét mutatták be a gyermekközönségnek. A könyv illusztrátora egy 14 éves kislány, szerzője Zsili, azaz Nagy Krisztina, akit annyira megragadott Erdély szépsége, hogy úgy érezte: ide kell telepednie Budapestről. A könyvben található hét mese közül kettőt olvastak fel a szerzők, Saci meséje, illetve Buba és Blöki története arra figyelmeztet, mindannyian mások vagyunk, vannak speciális szükségletű társaink is, akik jobban igénylik az odafigyelést.
Közben az Erdélyi Művészeti Központban Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész Ba­lázs Imre képei között kalauzolta a látogatókat. Elmondta, hogy a művész erdélyiségét sohasem tagadta meg, „békaperspektívából” festette meg az alföldi tájat, gyakran festett erdélyi témájú képeket Magyarországra költözése után is. A földszinten szorgalmasan hajtogatott különböző formákat a Péter Eszter sepsiszentgyörgyi textilművész vezette csoport, az előtérben új ruhakölteményeket és installációkat lehetett megtekinteni.
A Bene-házban berendezett vadászati múzeumban a sepsiszentgyörgyi pedagógusokból álló Canticorum Női Kar adta elő többek között az egyiptomi kivonulásról szóló Go Down Moses gospelt és a West Side Story musicalből egy részletet. A másik kórus, a Harmónia Kamarakórus, amelynek jelszava A zene minden, nagyrészt könnyűzenei feldolgozásokat adott elő Szabó Jocó karvezető irányításával.
A Múzeumkertben késő este még fellépett a sepsiszentgyörgyi újságírókból álló rockegyüttes, a Press­Tones, népszerű magyar és külföldi slágereket játszva.

eredeti cikk

Print Friendly, PDF & Email

Vélemény, hozzászólás?